Vaarwel Facebook

Zopas heb ik besloten om mijn Facebook account af te sluiten. Hiermee kies ik in de toekomst voor wat digitale rust. In deze wereld zijn we veel te afhankelijk geworden van tijdrovende, verslavende en vluchtige netwerken zoals Facebook. Het afsluiten van mijn Facebook account geeft mij de kans om mij op andere zaken te focussen.

Time-to-say-goodbye-to-Facebook1

Waarom verlaat ik Facebook?

  • Ik kreeg last van information overload met vooral irrelevante statusupdates en opdringerige reclame.
  • Het medium is, net zoals andere media, erg vluchtig in de ruime betekenis van het woord zoals kortstondig, voorbijgaand, haastig en oppervlakkig. Statusupdates, reacties en likes zijn snel uitgedeeld zonder dat we nog eens de tijd nemen om te bezinnen. Die tijd heeft een mens nodig om eens tot rust te komen en om eens de dingen vanop afstand te bekijken zonder dat we ons meteen door de massa laten meeslepen.
  • Facebook heeft de reputatie om gebruiksonvriendelijke voorwaarden op te leggen (“Facebook voorwaarden 2015: terechte ophef of gedoe om niets?“). Het verkoopt uw persoonlijke data om gericht te adverteren. Voor velen is dat misschien geen probleem maar de vraag is: “Waar ligt de grens?”.

Als alles goed gaat, wordt mijn Facebook profiel dus na 14 dagen volledig verwijderd. Hiervoor mag ik mij uiteraard niet meer aanmelden zodat het profiel niet opnieuw geactiveerd wordt. Ik hoop dat applicaties die gekoppeld waren en/of nog steeds gekoppeld zijn, mijn profiel niet opnieuw activeren. Dit zal ik in de komende 14 dagen in de gaten moeten houden. Het duurt dan nog eens 90 dagen vooraleer alle content van de Facebook servers is verdwenen.

Ben ik dan helemaal verdwenen van deze aardbol?

Helemaal niet! U kan mij nog steeds bereiken via mail, post, telefoon, Twitter, LinkedIn, deze blog en uiteraard in real life. Bovendien zou ik de mogelijkheden van Ello eens verder willen ontdekken.

Bij deze wil ik nog even iedereen bedanken die zaken met mij hebben gedeeld, mij reacties en/of likes hebben gestuurd en die ik af en toe via de chatfunctie kon spreken. Ik hoop in de toekomst nog iets van jullie te horen via andere kanalen of beter nog … in real life!

Wilt u er ook voor kiezen om Facebook vaarwel te zeggen, dan is het volgende stappenplan nuttig: Facebook verwijderen in 7 stappen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: