PokemonGo – You hate it or you love it.

Naar aanleiding van verschillende berichtgeving in de media en de reacties hierop, inclusief bepaalde blikken en commentaar op straat (zowel positieve als negatieve) over PokemonGo, is de drang te groot om hierover niets van mij te laten horen. Wat PokemonGo is, hoef ik niet meer te vertellen aangezien dit reeds uitvoerig online en in het nieuws aan bod is gekomen. Wat ik hier neerschrijf, zijn mijn persoonlijke bedenkingen en ervaringen met het spel.

pokemon_go_logo

De reden van deze blogpost komt er voornamelijk na het lezen van verzuurde reacties op sociale media, evenals de manier waarop diverse media (waarbij “VTM” en “Het laatste nieuws” de kroon spannen) het spel als belachelijk en vol risico’s bestempelen. Ik beweer niet dat er geen risico’s zijn. Ik beweer wel dat het spel ook grote voordelen heeft als je het uiteraard verantwoord en met mate speelt.

Klassiek benader ik een dergelijk gegeven met een SWOT-analyse waarbij ik de Strengths, Weaknesses, Opportunities & Threats, gezien vanuit mijn ervaringen, in kaart wil brengen. Hier gaan we …

Strengths

 • Gezond
 • Om gezond te leven is het aanbevolen om per dag toch minstens een half uur in beweging te zijn. Mensen die normaal nauwelijks buiten komen en zijn begonnen met het spelen van PokemonGo zullen automatisch meer gaan wandelen en dus meer in beweging zijn. Elke dag een half uurtje Pokemon zoeken, kan dus bijdragen aan een gezond welzijn. De meest interessante Pokemon zijn te vinden in parken waarbij je ook nog eens de gezonde zuurstofrijke lucht uit de natuur diep kunt inademen.

 • Sociaal contact
 • Op je zoektocht kom je automatisch andere Pokemon trainers tegen, en zeker bij plaatsen waar een lure wordt geactiveerd. Heb je zin om met de mensen tijdens je zoektocht te praten, dan heb je onmiddelijk een onderwerp in een ontspannen en ongedwongen sfeer.

  Bepaalde bronnen vermelden zelfs dat het spel een positieve invloed zou hebben op mensen met autisme die plots toch beetje bij beetje met hun omgeving beginnen te communiceren.

 • Op ontdekking
 • De vele Pokestops vind je aan monumenten, pleinen, culturele gebouwen, standbeelden, … Kortom, bij alle plaatsen die voor een stad een bepaalde betekenis hebben. Tijdens mijn zoektocht kon ik diverse nieuwe plaatsen ontdekken die ik eerder gewoon links liet liggen omdat ik ook niet meteen van hun bestaan afwist. Het zorgt ervoor dat je een stad beter leert kennen.

 • Veiligheid
 • Pokemonjagers komen op plaatsen waar ze een oogje in het zeil kunnen houden en over de veiligheid kunnen waken (indien je er uiteraard niet alleen voor staat). Laatst konden we met enkele Pokemonjagers een melding maken van een groepje die vandalisme pleegden. De politie was snel ter plaatse om het groepje op te sporen. Ook konden we in de media reeds lezen dat bepaalde Pokemonjagers tijdens hun zoektocht reeds lijken hebben gevonden.

 • Afleiding
 • In de huidige tijd van terrorisme is het spel ook een leuke afleiding voor het steeds terugkerende negatieve nieuws op de buis. Het spel zorgt ervoor dat je niet met angst thuis zit opgesloten. Integendeel, je gaat de wereld verkennen met een positieve ingesteldheid. Een ingesteldheid die je ook bij de andere welgezinde en glimlachende Pokemonjagers ervaart.

Weaknesses

 • Veiligheid & overlast
 • Helaas moet ik bij de zwaktes allereerst de veiligheid bespreken. Er zijn reeds meldingen van ongevallen omwille van het PokemonGo spel of van overvallen en dergelijke. Tegelijk denk ik dat bij een verantwoord gebruik van het spel ongevallen vermeden kunnen worden.

  Bijkomend kan het spel voor overlast zorgen, zeker bij een aangekondigd event waarbij men één of meerdere lures activeert. Plots is er veel volk aanwezig op één bepaalde plaats met, volgens de media, veel achtergelaten afval. Ook hier kan het antwoord kort zijn. Hou rekening met elkaar! Ik dropte alvast mijn afval in een hiervoor bestemde vuilnisbak op straat.

 • Uitbuiting
 • De marketing speelt handig in op de komst van deze nieuwe hype. Vandaag nog wou Unizo Antwerpen Pokemonjagers naar een winkelstraat lokken in de hoop omzet te kunnen draaien. Er zijn dan ook heel wat mensen komen jagen op een helaas onverantwoorde manier, waarbij de straat voor het verkeer moest worden afgesloten. Het was mij persoonlijk te druk zodat we elders in de stad zijn gaan jagen en gaan winkelen.

  Ook in het spel zelf zit een addertje onder het gras. Bepaalde items kun je ook aankopen. Ik vrees ervoor dat het spel voor sommigen een verslaving wordt waardoor ze bakken geld zullen uitgeven die ze misschien beter anders besteden.

 • Privacy
 • Het spel registreert al je bewegingen. Het spel weet waar je staat, waar je wandelt, welke stad je bezoekt, waar je stopt, … Mensen die privacy hoog in het vaandel dragen zullen hiermee waarschijnlijk niet overweg kunnen.

Opportunities

 • Horeca
 • Hoewel winkeliers misschien niet meteen voordelen kunnen halen uit directe verkoop door Pokemonjagers aan te trekken, kunnen ze misschien wel bekendheid van hun zaak creëren. Sommige winkeliers opperden bij de actie te Antwerpen vandaag dat het aantal potentiële klanten in hun winkel en bijgevolg de verkoop niet was gestegen. Misschien kwam het door de immense drukte. Persoonlijk hou ik daar niet van, ben ik de drukte ontvlucht, maar heb ik elders te Antwerpen alsnog voor een 200 EUR aan inkopen gedaan. Maar nu kennen we ook de gezellige winkelstraat en kunnen we daar op een rustiger moment nog even passeren.

  Echter zie ik voornamelijk voordelen voor de horeca. Zeker wanneer het in de toekomst misschien mogelijk wordt om Pokestops aan te vragen, kun je er Pokemonjagers mee lokken die (zeker in dit mooie weer) op je terras komen consumeren. (Zo ben ik zelf reeds enkele malen iets gaan drinken op een plaats waar ik een lure kon activeren.)

 • Stadswandelingen
 • Ook om een stad in de kijker te zetten, is het een interessant instrument. Het spel kan een lucratieve meerwaarde bieden tijdens een stadswandeling waarbij men een aantal monumenten, gebouwen, standbeelden, … bezoekt.

 • Competitie
 • Als Niantec, de makers van het spel, PokemonGo nog verder laten evolueren en er misschien nog wat meer competitie in bouwen, dan denk ik dat het voor nog wat meer beweging kan zorgen. Denk maar aan bijvoorbeeld Runkeeper waarbij je je loopsessies met vrienden kunt delen. Meer sociale interactie inbouwen in het spel kan een drive zijn om steeds je grenzen te verleggen waarmee je ook je gezondheid kan verbeteren.

Threats

 • Onverantwoord gedrag
 • Als een aantal Pokemonjagers het spel op een onverantwoorde manier spelen dan zullen verdere ongevallen helaas niet uitblijven. Ik wil dan ook ten sterkste aanraden om het spel verantwoord (kijken waar je loopt, niet spelen achter het stuur – zelfs niet op de fiets, …) te spelen.

 • Verslaving
 • Geen enkel spel is het waard om jezelf financieel in de miserie te werken. Een enkele in-app aankoop kan geen kwaad maar ken uw grenzen en doe het met mate. Weet ook wanneer het spelen van PokemonGo ongewenst is (in gezelschap met mensen die het spel niet genegen zijn, op uw werk, …). Het moet uiteraard een leuke en gezonde bezigheid blijven. De grens wordt bereikt indien je er geen plezier meer aan beleeft terwijl je dwangmatig de instructies op je scherm volgt.

Ik hoop een genuanceerd beeld te hebben gegeven over het spel dat nu een grote hype is. Ongetwijfeld zijn er nog andere zaken die toegevoegd zouden kunnen worden.

Aan alle Pokemonjagers …

keep-on-going-and-find-that-special-pokemon

Aan alle Pokemonhaters … “Denk even na, deed jij nooit mee aan een hype (zoals FarmVille)? Is het spel echt de duivel van de huidige tijd? Of zie je, na het lezen van deze (en andere) berichten toch een aantal voordelen?”

Leave a Reply

%d bloggers like this: