iPhone 6 – eerste indrukken

Voor mensen die de iPhone 6 niet hadden gereserveerd, was de rij wachtenden erg lang aan de Apple Store in Parijs op vrijdag 19 september 2014. De straat van de Apple Store was afgesloten onder het toezicht van een aantal security mensen.

IMG_1322

Gelukkig had ik gereserveerd en kwam ik omstreeks 13u in een kortere rij terecht. Na ongeveer 40 minuten aanschuiven, werd ik vriendelijk onthaald door één van de Apple Store medewerkers. De verkoopster zocht even mijn naam op in een databank op haar iPad en meteen lag de iPhone al klaar op een centraal punt in de winkel. Het ging allemaal erg vlot!

Uitpakken

Thuis gekomen duurde het uiteraard niet lang vooraleer de iPhone werd uitgepakt. Zoals gewoonlijk ziet de verpakking er erg mooi uit met dit keer geen afbeelding erop.

Van zodra je het toestel vast hebt, merk je dat Apple terug goede kwaliteit levert. Het geheel is mooi afgewerkt zoals je van een iPhone verwacht. De iPhone 6 is voor mij net groot genoeg terwijl de iPhone 6 Plus misschien wat te groot is. Het toestel ligt goed in de hand en voelt erg licht aan. Het is ook dunner dan de vorige iPhone 5s. De aan-/uitknop zit nu rechts in plaats van bovenaan en dat is even wennen. De knopjes voor het volume zijn nu platte lange knopjes ipv. ronde knopjes. Op het toestel is reeds iOS 8 geïnstalleerd.

Schermgrootte

Op het beginscherm zijn nog altijd 4 kolommen te zien met de icoontjes van de apps. Je kunt er wel voor kiezen om alles wat groter te plaatsen op het scherm maar ik koos voor de standaard weergave. De grootte van het scherm laat toe dat het toetsenbord makkelijk in gebruik is. Op de iPhone 6 heb je minder kans om op een verkeerde letter te drukken bij het opstellen van een berichtje.

Beeldkwaliteit

Vrijdag werd ook Netflix gelanceerd in België. Ideaal dus om dat al even uit te testen op de iPhone 6. Ik liet een aflevering afspelen op de iPhone 6 naast een iPhone 5s en de beeldkwaliteit is merkbaar beter. Details zijn goed zichtbaar en de grootte is ideaal. Ook het geluid is voortreffelijk.

Foto’s nemen

Foto’s nemen met de iPhone 6 gaat extreem vlot. De nieuwe sensor met Focus Pixels zorgt ervoor dat het scherpstellen erg snel gaat. Op het moment dat je iets in beeld hebt, kun je eigenlijk al de foto nemen zonder te moeten wachten op de autofocus. Dit in combinatie met de nieuwe beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de foto ultrascherp is. Een nadeel is misschien wel dat de camera iets uitsteekt ten opzichte van de behuizing.

Netwerksnelheid

De iPhone 6 maakt gebruik van de 802.11ac standaard. Hierdoor kun je echt de maximale snelheden halen op een WiFi-netwerk als ook je access point de ac standaard ondersteunt. De snelheid die je van de provider krijgt, kun je maximaal benutten op je iPhone. Met een speedtest haal ik een downloadsnelheid van 56,83Mbps en een uploadsnelheid van 4,70Mbps op het Telenet netwerk.

Batterijduur

Over de batterijduur kan ik momenteel nog niet veel kwijt aangezien ik de iPhone 6 nog maar pas in bezit heb en dit dus nog even moet afwachten. Wat ik wel reeds kan meedelen, is dat ik met een opgeladen batterij een stand-by tijd van 1 dag en 8 uur en een gebruik van 5 uur en 30 minuten (of een totaal van 1 dag, 13 uur en 30 minuten) heb kunnen overbruggen. In iOS 8 kun je ook het batterijgebruik per app bekijken. Bij applicaties die veel energie vragen of bij verhoogde activiteit voelt het toestel wel iets warmer aan.

NFC

NFC werkt momenteel enkel met Apple Pay en Apple Pay is in België helaas nog niet actief. Ook is de NFC chip nog niet toegankelijk voor app ontwikkelaars (zie post op ZDNet) waardoor er nog geen apps bestaan die NFC ondersteunen. Ik slaagde er dus niet in om een NFC chip aan bijvoorbeeld een bushalte uit te lezen.

iOS 8

iOS 8 heeft een aantal nieuwe functies die het gebruik van de iPhone veel makkelijker en interessanter maken. Graag verwijs ik door naar een Top 20 van de nieuwe functies die erg handig kunnen zijn: Top 20 iOS 8 features.

Conclusie

De iPhone 6 is, volgens mij, een toestel waar je veel plezier mee kunt beleven. Er zijn merkbare verbeteringen zichtbaar tov. de iPhone 5s. Het scherm is groter, duidelijker en scherper. Foto’s nemen gaat vlotter dan ooit tevoren. In combinatie met iOS 8 die een aantal dagelijkse zaken vergemakkelijken, is het een top smartphone! Deze post geeft slechts de eerste persoonlijke indrukken maar ik heb alvast geen spijt over de aankoop.

Leave a Reply

%d bloggers like this: